BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


ORDU’DA BİR İLK: “ELLERDE GİZLİ SANATLAR FESTİVALİ”

Geleneksel el sanatları eserlerinin sergilendiği “Ellerde Gizli Sanatlar El Sanatları Festivali” usta ellerin eşsiz eserlerini Ordu’da sanatseverlerle buluşturuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ordu Büyükşehir Belediyesinin sanatçıyı, halkı ve yerel yönetimleri bir araya getirdiği festival Karadeniz’de bir ilk. 

Geniş çaplı bir katılımla hayata geçirilen festival, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak ile kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, geleneksel sanatçılar ve basın mensuplarının katılımıyla kapılarını ziyaretçilere dün açtı.

Kültürel çeşitliliğin korunması, kültürler arası diyaloğun geliştirilmesine katkı sağlanması amacıyla düzenlenen “Ellerde Gizli Sanatlar El Sanatları Festivali” 7 gün sürecek. 

40’ın Üzerinde Sanatçı

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, festivalin açılış töreninde yaptığı konuşmada, böyle güzel eserleri bir arada görmenin kendilerine mutluluk verdiğini söyledi.

AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu da büyükşehir olduktan sonra Ordu'nun çehresinin değiştiğini ve bunun her yerde görüldüğünü belirterek, altyapı yatırımlarının yanında çok önemli kültürel ve sosyal faaliyetlere de imza atıldığını ifade etti.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz da Orduluların festival süresince son derece orijinal zanaat eserlerini yakından görme fırsatı yakalayacağını söyledi. 

Yılmaz, "40'ın üzerinde zanaatkârın katılımıyla çok özgün çalışmaların yer aldığı bir sergiyi ilimizde düzenlemekten son derece mutluyuz. El sanatları festivalimiz, önümüzdeki 7 gün süresince açık olacak. Son derece orijinal çalışmaların yer aldığı festivalimizde, akşamları ise birbirinden değerli sanatçılarımız tarafından konserler verilecek." dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ise küreselleşme ve sanayileşme karşısında el sanatlarının desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, diğer belediyelerin de el sanatlarının yaşatılmasına katkı sağlamasını istedi.

Hedefimiz Toplumsal Bir Hafıza Oluşturmak

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş ise festivalin açılışında yaptığı konuşmada, bu etkinlikler vasıtasıyla el sanatlarında teknik, motif, renk, malzeme gibi unsurlar ile sanat adabı, ahilik kültürü gibi konularda sanatçılar için önemli bir paylaşım ve bilgi alışverişi ortamı sağlandığına dikkati çekerek, usta-çırak ilişkisinin, kültürümüzü yaşatma noktasında ‘anahtar rol’ üstlendiğini vurguladı. 

Geleneksel sanatlarımızın, insanlığın ortak mirası olması yönünde atılan adımlardan biri olarak, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nün, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’nin ülkemizdeki icracı birimi olduğuna vurgu yapan Okan İbiş, bugüne dek 14 unsurun UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kayıt ettirildiğini belirterek, ülkemizin UNESCO listelerine en çok unsur kaydettiren ilk 10 ülke arasında yer alma başarısı gösterdiğini ifade etti.

Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan folklor araştırmacıları tarafından ülkemizin pek çok bölgesinde yapılan alan araştırmaları ışığında tespit, arşivleme ve yayın çalışmaları yaptıklarını da dile getiren Okan İbiş,  “Bu sayede geleneksel sanatlarımızı kayıt altına alıp, Türkiye’nin bu konudaki tek hafızası olan Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezinde kaydederek toplumsal bir hafıza oluşturmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Açılışa katılan heyet stantları tek tek gezerek, geleneksel sanatçıların icra ettikleri el sanatlarının hem yapım aşamasını ustasının elinden izledi hem de ürünler hakkında bilgi aldı.

Usta Ellerden Eşsiz Eserler

Toplumda birlik ve bütünlük oluşturan, kültürel bağları güçlendiren ve geleneklerin devamlılığını sağlayan geçmiş ve gelecek arasında bağlantı kuran bir köprü niteliği taşıyan geleneksel sanatların tanıtılması yaşatılması ve geleceğe aktarılması amacıyla düzenlenen “Ellerde Gizli Sanatlar El Sanatları Festivali”nde yaklaşık 50 stantta geleneksel el sanatlarına özgü ürünler, ustaları tarafından festival boyunca sergilenecek. 

Festivale gelen ziyaretçiler, Rize bezi dokuma, ebru, çömlekçilik, dokumacılık, ahşap işçiliği, cam üfleme, sedefkârlık, Keçecilik, gümüş kazaz örücülüğü, cam işçiliği, ipek dokumacılık, tespih yapımı, ahşap oyuncak yapımı, bastonculuk, kemençe, tulum, ney, çalgı yapımı, ahşap kaşık yapımı, deri işçiliği, bakır işleme, yazmacılık, taş işçiliği, bakırcılık, çinicilik, iğne oyası, sim sırma işleme, bıçakçılık, lületaşı, geleneksel giysili bebek yapımı, kukla ve tasvir, gümüş işleme veya telkâri, yemenicilik, tel kırma, Keçecilik ve halı dokuma sanatına dair birbirinden özel eserleri görme imkânı bulacak.  

Altınordu ilçesindeki Şarkiye Mahallesi'nde gerçekleştirilen festival, 15-22 Mayıs tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

(16.05.2017)

  • O1.jpg
  • O2.jpg
  • O3.jpg
  • O4.jpg
  • O5.jpg
  • O6.jpg
  • O7.jpg